Le scaphandre et le papillon (2007)

by augustina_7a Mi, decembrie 29 2010 16:29

Regia: Julian Schnabel
Cu: Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner
Gen: biografic, drama


     Forme. Zgomote. Acesta este inceputul filmului care continua cu modificarea formelor in trupuri de oameni, zgomotelor distincte in voci.Ce poate fi mai intens decat sa fi pus in trupul  personajului si sa privesti, sa cantaresti lucrurile din el? Asta se si vrea... spectatorul vede prin ochii unui om accidentat care tocmai si-a revenit in simtitri, intr-un spital, realizeaza ca una dintre voci este a lui. Vocea lui nu o aude nimeni. In urma accidentului vascular-cerebral , Jean Dominique Bauby nu mai poate vorbi si nu mai poate sa se miste, decat ochiul stang si-l poate misca.
     Pentru început, o doctorita il invata cum sa clipeasca pentru "da" si "nu". Cu aceeasi doctorita, el învata apoi sa comunice în cuvinte si propozitii: ea ii recita alfabetul, el clipeste la litera de care are nevoie. Uneori, spectatorul stie dinainte, de la vocea interioara a lui Bauby, ce gînd încearca acesta sa comunice, si e alaturi de pacient în nerabdarea lui de a se face înteles.
     Astfel a dictat o carte întreaga, Le scaphandre et le papillon (1997), iar filmul facut de Julian Schnabel, pe un scenariu de Ronald Harwood, e ecranizarea acelei carti.


NOTE PERSONALE
     Este adevarat ca experienta de a vedea filmul este apasatoare si ca poate  suna a tortura. Intreaga lume interioara trezita la viata este pusa in paralel cu mainile si picioarele amortite si incatusate. Aceeasi senzatie ajungi sa o traiesti ca spectator. Devi tovarasul de suferinta al acestuia.
      Intodeauna am crezut  ca nu exista lumina fara un colt de umbra si asta nu ca ar fi necesare umbra, intunericul, raul, dar asa se intampla. De aceea am crezut ca filmele sunt mult mai mult decat par... . De aceea nu am spus nu filmului,cartilor,muzicii,comunicarii asumandu-mi,,apa ce trece si pietrele ce raman''.
     Suspansul este generat in jurul eforturilor de a comunica ale personajului.
     Foarte interesant de urmarit cum la inceput Bauby nu vrea decat sa moara ca apoi sa isi gaseasca colacul de salvare reprezentand amintirile
 si fantasmele. Doi ani sta atarnat de ata acestor amintiri.
     Sfarsitul filmului este foarte interesant si simbolic. Dupa ce personajul principal moare, camera de filmare se elibereaza din prizonieratul  conditiei de ochi extern si incepe sa zburde prin paradisul lui interior, invartindu-se  in jurul lui si iubitei cu care se saruta pe malul oceanului sau inaltindu-se pentru a-l vedea cum coboara pe schiuri o panta inzapezita.
     Legatura povestii cu titlul este aceea ca ajuns paralizat este asemanator unui scafandru  aruncat in oceanul vietii (asa cum este reprezentat in unele cadre) devenind neputincios din punct de vedere fizic. Ochiul stang mobil devine singura usa de intrare-iesire a constiintei lui. Constiinta devine fluturele care judeca si cantareste lucrurile. Fluturele zburda in prezentul si trecutul acestuia. Constiinta este defapt colacul de salvare de care vorbeam mai sus.
     Aveau atata dreptate cei ce spuneau ca libertatea este partea divina din om si memoria este mult mai importanta decat moartea. Pot sa cred ca liberatatea este defapt memoria si constiinta. Acestea sunt lucrurile divine din om, prin ele te poti declara un om liber sau obedient, erou sau invins. Moartea nu poate lua toate acestea. Nu intamplator moartea este nouazeci la suta fizica.
     Cred ca acest film, intr-un fel sau altul, sustine ceea ce Camil Petrescu afirma: ,, Cata ratiune atata suferinta''. Acest lucru se poate observa numai vizionand filmul.

Trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=999wHXwIYbE

 Vizionare placuta!

 

Tags:

Film is a mosaic of time

Arta digitala

by augustina_7a Mi, decembrie 29 2010 13:09

          

         O noua forma de arta, care schimba echilibrul si perfectiunea celei clasice, se dezvolta rapid. Este vorba despre arta digitala, a carei realizare este posibila cu ajutorul computerului. Poate fi integral generata de sistem sau partial, cum ar fi scanarea unor fotografii, prelucrate apoi cu ajutorul unui soft special.

             Cea mai cunoscuta ramura a artei digitale este cea vizuala. Filmele din zilele noastre chiar 'abuzeaza' de acest tip de arta, prin realizarea graficii generate de computer si a efectelor speciale care tind sa fie inlocuite de cele prelucrate cu ajutorul unor programe speciale. Un exemplu in acest sens este celebra pelicula "Stapanul inelelor", pentru care mai mult de 30% din scene au fost realizate artificial, dupa ce fusesera initial filmate in studio.

            Dar arta digitala este inovatoare si prin apropierea de procesul clasic: pune la dispozitie pensule in versiuni electronice, filtre, lupe, nenumarate surse de informatie si multe alte tehnici, separat sau combinate. Artistii digitali - pictori, ilustratori, designeri, graficieni sau modelatori 3D reusesc sa creeaze imagini imposibil de realizat prin metode traditionale.

           Arta digitala ia amploare tot mai mult, pretutindeni. Arta digitala si art print-ul devin opere de interes, acceptate de mari muzee ca mijloace legitime de creatie si expunere: multe dintre ele colectioneaza arta digitala si detin deja colectii importante.

           In Bucuresti avem galeria 115, prima galerie de arta digitala din estul Europei ce gazduieste lucrarile a peste 90 de artisti.

             Nu ma fascineaza foarte mult conceptul dar recunosc ca este o forma de arta care intr-un fel sau altul m-a ajutat sa percep mult mai mult ceea ce inseamna arta. Am cunoscut un astfel de artist care mi-a demonstrat ca tehnologia este un suport primitor unde  poti da frau imaginatiei, si o face foarte bine. Asemenea lucrarilor de arta sunt pline de emotie, adanci si sensibile.

Torvenius- http://torvenius.deviantart.com/

http://www.youtube.com/watch?v=wsQs7pvr6fU

 

 

 

 

 

Tags:

Colour my world!

Black Swan (2010)

by Onea Ana-Maria Mi, decembrie 22 2010 20:43

Tot ce pot spune despre Black Swan este ca e minunat, acest film este excelent, cu adevarat diferit de ce am vazut pana in acest moment, cum ar spune englezul: it blows your mind!

Acest thriller psihologic, foarte misterios si plin de neprevazut, unic si original, presarat cu surprize, le are in rolurile principale pe Natalie Portman si Mila Kunis.

Black Swan este un film ce va avea un mare impact asupra ta, pe care nu il vei resimti imediat, iti da senzatia ca te-ai schimbat, lasandu-ti un sentiment ciudat dar in acelasi timp puternic, ceva dificil de descris ce va ramane in tine si te va influenta pentru o lunga perioada de timp.

Acest film te conecteaza cu tine insuti, te surprinde si te socheaza pana la final cat si dupa vizionarea sa. Black Swan este un film aparut in 2010 ce nu trebuie ratat!

 

Trailer:  http://www.youtube.com/watch?v=5jaI1XOB-bs 

Tags:

Film is a mosaic of time

Olimpiada 2011

by Amalia Istrate Mi, decembrie 22 2010 14:19

Voi posta mai jos informatiile despre olimpiada de limba si literatura romana 2011, pentru gimnaziu si liceu. Succes tuturor celor interesati!

metodologie 1.JPG (770.56 kb)

metodologie 2.JPG (811.22 kb)

metodologie 3.JPG (852.97 kb)

metodologie 4.JPG (912.22 kb)

metodologie 5.JPG (892.76 kb)

metodologie 6.JPG (881.38 kb)

metodologie 7.JPG (764.75 kb)

 

Voi posta mai jos subiectele de olimpiadă la faza judeţeană 2009 - 2010.

 

Subiecte olimpiada judeteana 2009-2010.pdf (306.45 kb)

 _______________________________________________

Subiecte olimpiadă română - etapa naţională

 

2010_Română_Etapa nationala_Subiecte_Clasa a IX-a_0.doc (101.00 kb)

2010_Română_Etapa nationala_Rezultate_Clasa a IX-a_0.xls (30.50 kb)

2010_Română_Etapa nationala_Subiecte_Clasa a X-a_0.doc (475.00 kb)

2010_Română_Etapa nationala_Rezultate_Clasa a X-a_0.xls (31.50 kb)

2010_Română_Etapa nationala_Subiecte_Clasa a XI-a_0.doc (121.50 kb)

2010_Română_Etapa nationala_Rezultate_Clasa a XI-a_0.xls (29.50 kb)

2010_Română_Etapa nationala_Subiecte_Clasa a XII-a_0.doc (120.00 kb)

2010_Română_Etapa nationala_Rezultate_Clasa a XII-a_0.xls (29.50 kb)

 

__________________________

Clasa a IX-a.doc (101.50 kb)

Clasa a IX-a.docx (63.20 kb)

Clasa a X-a.doc (104.00 kb)

Clasa a XI-a.doc (120.00 kb)

Clasa a XII-a.doc (114.50 kb)

Barem clasa a 9-a.doc (51.00 kb)

Barem clasa a 10-a.doc (53.50 kb)

Barem clasa a 11-a.doc (49.00 kb)

Barem clasa a 12-a.doc (52.00 kb)

_____________________________________________

Olimpiada 2011 - Programa olimpiadei.pdf (408.37 kb)

Olimpiada 2011 - Structura subiecte.pdf (427.14 kb)

 

Faza judeţeana a olimpiadei de limba şi literatura română pentru clasele VII - XII se va desfăşura pe 19.02.2011, la Colegiul Tehnic Forestier, începând cu ore 9:30. 

 

 LICEU ( clasele a IX-a – a XII-a)

 

Clasa a IX-a

 

A. Competenţe generale

1. Utilizarea corectă şi adecvată a limbii române în receptarea şi în producerea mesajelor în diferite situaţii de comunicare.

2. Folosirea modalităţilor de analiză tematică, structurală şi stilistică în receptarea diferitelor texte literare şi nonliterare.

3. Argumentarea în scris a unor opinii în diverse situaţii de comunicare.

 

B. Domenii şi conţinuturi

1. Domenii tematice:

_ (la alegere) – Adolescenţa/Joc şi joacă;

_ (la alegere) – Familia/Şcoala;

_ (la alegere) – Lumi fantastice/Aventură, călătorie;

_ (la alegere) – Iubirea/Scene din viaţa de ieri şi de azi;

_ (la alegere) – Confruntări etice şi civice/Personalităţi, exemple, modele.

 

2. Conţinuturi:

· niveluri ale receptării textelor;

· schema comunicării concepută de Roman Jakobson (componentele şi funcţiile actului de comunicare)

· texte ficţionale şi texte nonficţionale (memorialistice, epistolare, jurnalistice, juridic-administrative sau ştiinţifice, argumentative)/texte literare şi texte nonliterare;

· „eu ficţional“ şi „eu real“;

· ficţiune, imaginaţie, invenţie; realitate, adevăr;

· tipuri textuale şi structura acestora;

·  componente structurale şi expresive ale textelor ficţionale/nonficţionale (literare/nonliterare);

· jurnalul de lectură;

· temă, motiv, viziune despre lume;

· modul de reflectare a unei idei sau a unei teme în mai multe texte literare (aparţinând unor genuri sau epoci diferite sau unor arii culturale diferite) şi/sau nonliterare;

· textul critic în raport cu un text literar;

· reguli şi tehnici de construire a monologului/dialogului.

NOTĂ! Acestor conţinuturi li se adaugă toate conceptele de specialitate asimilate în gimnaziu.

 

C. Delimitarea materiei

• etapa locală/sector: o temă;

• etapa municipală/judeţeană: două teme;

• etapa naţională: două teme.

 

Conţinuturile vizate de programă vor fi aplicate în:

1. redactarea unui eseu structurat, nestructurat, de tip argumentativ, analiză, paralelă.

2. producerea unui text ficţional/nonficţional.

3. comprehensiunea/interpretarea unui text la prima vedere ficţional/nonficţional

 

Clasa a X-a

 

A. Competenţe generale

1. Utilizarea corectă şi adecvată a limbii române în receptarea şi în producerea mesajelor, în diferite situaţii de comunicare.

2. Folosirea modalităţilor de analiză tematică, structurală şi stilistică în receptarea diferitelor texte literare şi nonliterare.

3. Argumentarea unor opinii în diverse situaţii de comunicare.

 

B. Conţinuturi

· expresivitatea în limbajul comun şi în limbajul literar-artistic;

· calităţile generale şi particulare ale stilului;

· componente de structură, de compoziţie şi de limbaj specifice textului narativ;

· temă şi viziune despre lume;

· sensuri multiple ale textelor literare;

· structuri şi tehnici argumentative în texte literare şi nonliterare;

· interpretări şi judecăţi de valoare exprimate în critica şi în istoria literară.

· valori stilistice ale unor categorii morfosintactice;

· proza scurtă: basmul cult, povestirea, nuvela; romanul.

 

NOTĂ! Acestor conţinuturi li se adaugă toate conceptele de specialitate asimilate în anii anteriori.

 

C. Delimitarea materiei

• etapa locală/sector: basmul cult, nuvela;

• etapa municipală/judeţeană: basmul cult, nuvela, un roman;

• etapa naţională: basmul cult, povestirea, nuvela, un roman.

 

Conţinuturile vizate de programă vor fi aplicate în:

1. redactarea unui eseu structurat, nestructurat, de tip argumentativ, analiză, paralelă, sinteză.

2. producerea unui text ficţional/nonficţional (literar/nonliterar).

3. comprehensiunea / interpretarea unui text la prima vedere ficţional/nonficţional (literar/nonliterar).

 

 

Clasa a XI-a

 

I. Competenţe generale

 

1. Utilizarea corectă şi adecvată a limbii române în diferite situaţii de comunicare.

2. Comprehensiunea şi interpretarea textelor.

3. Situarea în context a textelor studiate prin raportare la epocă sau la curente culturale / literare.

4. Argumentarea unor opinii în diverse situaţii de comunicare.

 

II. Conţinuturi

 

A. Conţinuturi din domeniul literaturii

1.  Fundamente ale culturii române. Latinitate şi dacism.

2.  Perioada veche. Dimensiunea religioasă a existenţei. Formarea conştiinţei istorice.

3.  Curente culturale / literare în secolele al XVII-lea – al XVIII-lea: umanismul si iluminismul;

4. Rolul literaturii în perioada paşoptistă.

5. Forme hibride ale civilizaţiei româneşti la mijlocul secolului al XIX-lea.

NOTĂ! Acestor conţinuturi li se adaugă toate conceptele de specialitate asimilate în anii anteriori.

B. Conţinuturi din domeniul limbă şi comunicare

Se vor actualiza achiziţiile anterioare.

 

III. Delimitarea materiei

etapa locală/sector: Fundamente ale culturii române. Latinitate şi dacism.

etapa municipală/judeţeană: Fundamente ale culturii române. Latinitate şi dacism. Perioada veche. Dimensiunea religioasă a existenţei. Formarea conştiinţei istorice.

etapa naţională: Fundamente ale culturii române. Latinitate şi dacism. Perioada veche. Dimensiunea religioasă a existenţei. Formarea conştiinţei istorice. Rolul literaturii în perioada paşoptistă. Forme hibride ale civilizaţiei româneşti la mijlocul secolului al XIX-lea.

 

NOTĂ! Acestor conţinuturi li se adaugă toate conceptele de specialitate asimilate în anii anteriori.

 

Conţinuturile vizate de programă vor fi aplicate în:

1. redactarea unui eseu structurat, nestructurat, de tip argumentativ, analiza, paralelă, care să vizeze combinarea perspectivei hermeneutice şi a celei contextuale, formularea unor puncte de vedere proprii asupra fenomenului literar/cultural vizat de operele studiate/conţinuturile programei, compararea şi/sau evaluarea unor argumente diferite în vederea formulării unor judecăţi proprii.

2. producerea unui text literar/nonliterar.

3. comprehensiunea / interpretarea unui text la prima vedere literar/nonliterar.

 

 

Clasa a XII-a

 

I. Competenţe

1. Utilizarea corectă şi adecvată a limbii române în diferite situaţii de comunicare

2. Comprehensiunea şi interpretarea textelor

3. Situarea în context a textelor studiate prin raportare la epocă sau la curente culturale / literare

4. Argumentarea unor opinii în diverse situaţii de comunicare

 

II. Conţinuturi

A. Conţinuturi din domeniul literaturii

1. Perioada interbelică: poezia. Curente culturale / literare: modernism vs. tradiţionalism. Orientări avangardiste. Fronda în literatura interbelică. Diversitate tematică, stilistică şi de viziune în poezia interbelică. Identitate culturală în context european.

B. Conţinuturi din domeniul limbă şi comunicare

· tipuri de discurs: publicistic.

· norma literară.

· adecvare/inadecvare stilistică;

Se vor actualiza achiziţiile anterioare.

 

III. Delimitarea materiei

 

Etapa locală/sector – Perioada interbelică: poezia. Curente culturale/literare: modernism vs. tradiţionalism.

Etapa municipală/judeţeană – Perioada interbelică: poezia. Curente culturale/literare: modernism vs. tradiţionalism. Orientări avangardiste. Diversitate tematică, stilistică şi de viziune în poezia interbelică.

Etapa naţională Perioada interbelică: poezia. Curente culturale/literare: modernism vs. tradiţionalism. Orientări avangardiste. Fronda în literatura interbelică. Diversitate tematică, stilistică şi de viziune în poezia interbelică. Identitate culturală în context european.

 

Conţinuturile vizate de programă vor fi aplicate în:

1. redactarea unui eseu structurat, nestructurat, de tip argumentativ, analiza, paralelă, care să vizeze combinarea perspectivei hermeneutice şi a celei contextuale, formularea unor puncte de vedere proprii asupra fenomenului literar/cultural vizat de operele studiate/conţinuturile programei, compararea şi/sau evaluarea unor argumente diferite în vederea formulării unor judecăţi proprii.

2. producerea unui text literar/ nonliterar.

3. comprehensiunea/interpretarea unui text la prima vedere literar/nonliterar.

 

N.B. : Elevii care vor participa la olimpiadă, etapele judeţeană şi naţională, vor parcurge programa indicată pentru olimpiadă, indiferent de ritmul parcurgerii programei şcolare la orele de curs.

 

În atenţia elevilor din Lahovari!

Repartizarea elevilor pe sali - LICEU.pdf (99.21 kb)

LEGENDA SALI.doc (28.00 kb)

Tags:

Concursuri şi olimpiade

Calendarul concursurilor scolare 2010 - 2011

by Amalia Istrate Mi, decembrie 22 2010 14:16

Tags:

Concursuri şi olimpiade

Perfume: The Story of a Murderer

by Onea Ana-Maria Mi, decembrie 22 2010 14:05

 

Perfume: The Story of a Murderer este povestea unui copil bolnavicios, ramas orfan ce are un har aparte ce l-a ajutat sa supravietuiasca: mirosul. Crescand, Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw), descopera ca singura sa pasiune este cea a mirosurilor, fiecare clipa a vietii sale fiind calauzita de acest simt.

Ducand o viata mizerabila, Jean-Baptiste  descopera tehnicile si secretele de fabricare a parfumurilor, atunci cand reuseste sa se angajeze ca ucenic la unul dintre cei mai mari parfumieri ai Parisului, Giuseppe Baldini.

Grenouille creeaza cateva capodopere in materie de parfumuri cat timp lucreaza pentru parfumierul francez, insa acest lucru il face sa devina obsedat de mireasma ideala, parfumul care sa seduca instantaneu pe oricine. Tanarul pleaca in cautarea ingredientelor potrivite si este atras de parfumul natural emanat de niste tinere fete, pe care nu ezita sa le ucida pentru a le fura mireasma.

 

Perfume: The Story of a Murderer este preferatul meu, e unul dintre cele mai bune filme pe care le-am vazut, asa ca il recomand tuturor.

Tags:

Film is a mosaic of time

Elizabethtown

by Onea Ana-Maria Ma, decembrie 21 2010 14:24

Elizabethtown este un film american aparut in anul 2005, scris si regizat de catre Cameron Crowe, ce ii are in roluri principale pe actorii Orlando Bloom si Kirsten Dunst. Prezinta povestea unui linistit designer de pantofi din Oregon care reuseste sa-si cunoasca parintii si obiceiurile propriei familii abia dupa moartea tatalui. El este ajutat in calatoria lui de o femeie vesnic optimista si de numerosii membri ai familiei, care isi imbina intr-un mod unic metodele proprii de a-l invata ce inseamna sa traiesti cu adevarat.

Drew Baylor(Orlando Bloom) este un designer de pantofi, ce este informat de seful sau ca va pierde 972 milioane de $. Dupa ce este concediat, frumoasa lui prietena Ellen se desparte e el. Drew merge in apartamentul sau, deprimat si incearca sa se sinucida, insa sora sa Heather il suna si ii da vestea ca tatal sau a murit, iar el trebuie neaparat sa se duca in Elizabethtown, pentru a aduce trupul neinsufletit acasa.

Intr-un avion aproape gol, insotitoarea de zbor, Claire, ii ofera lui Drew un loc la prima clasa. Claire stie foarte bine Kentucky si ii deseneaza acestuia o harta ce urmeaza sa-l conduca spre Elizabethtown. Tanarul designer gaseste pe bucata de hartie numarul de telefon al lui Claire iar de aici incep o serie de intamplari ce duc la nasterea unei  frumoase povesti de dragoste.

Elizabethtown este o comedie care-ti ridica moralul cand esti trist, avand  coloana sonora foarte buna si pe Orlando Bloom care a renuntat la haine de epoca pentru o comedie romantica. Il recomand tuturor!

 

 

Tags:

Film is a mosaic of time

Daphne du Maurier: Golful francezului

by andreea-simulete Mi, decembrie 15 2010 17:33

Mi-este foarte greu sa-mi dau seama, daca simplul fapt ca acest roman, citit cu atata pasiune, e cea mai frumoasa poveste de dragoste citita de mine, doar fiindca e proaspat citita, acum cateva zile,  depanandu-i ultima fila.

Ce pot spune sigur, este faptul ca am fost cuprinsa de vraja celor doua personaje – Dona – o femeie maritata, cu doi copii, satula de ipocrizia societatii aristocrate de pe langa curtea regala londoneza si Jean – Benoit Aubery – un francez care a ales pirateria drept cale de evadare dintr-o lume ostila, rece si superficiala, devenind un haiduc ce a bagat spaima in randul bogatasilor tinutului Cornwall.

Plictisita si dezgustata de viata sa, Dona prefera sa se mute impreuna cu copiii si guvernanta acestora in tinutul Cornwall, mai précis la Navron House, unde Harry, banalul ei sot si-a petrecut copilaria.

Aici, soarta face ca Dona sa intalneasca corabia “La Mouette” (Pescarusul) dar si pe capitanul acesteia, nimeni altul decat piratul francez, de care aceasta se indragosteste imediat si care-i schimba viata, dintr-una monotona, plictisitoare intr-una frumoasa si palpitanta.

Dona evadeaza din propria-i viata, fiind astfel ea insasi, pentru a trai o serie de intamplari captivante, care-i ofera prilejul de a fi impreuna cu francezul, de a se iubi, astfel renuntand la preocuparile de mama, de sotie si de “lady”. Renunta la rochia eleganta, alegand sa poarte o vechitura, ba chiar pantaloni imprumutati de la un barbat, putand astfel sa alerge in voie, sa se catere pe stanci, sa pescuiasca sau sa pretinda a fi un baiat de serviciu pe puntea “La Mouette”. Dona traieste prezentul cu intensitate, cu ardoare, dorinta si inflacarare, lasandu-si undeva in urma trecutul.

Pe masura ce timpul trece, intre Dona si Aubery se naste o poveste de dragoste. Cu ajutorul lui William, slujitorul acesteia si in acelasi timp un bun prieten al francezului, care il gazduia pe acesta la Navron House, inainte ca stapanii sa se intoarca, lady St. Columb sau Dona, devine, in ascuns, membru al bandei de pirati si chiar participa la o expiditie a acestora. Idila dintre cei doi risca sa ia sfarsit cand sotul Donei apare la Navron pentru a-i ajuta pe locuitorii tinutului Cornwall sa-l prinda pe pirat. La scurt timp dupa sosirea acestuia, Aubery a fost intr-adevar prins. Astfel Dona devine “baiatul de serviciu” si printr-un siretlic, ea il elibereaza pe francez. Cei doi petrec o ultima noapte in asteparea vaporului, iar in zori totul se destrama.

Cele  doua personaje infrunta despartirea tristi, dar increzatori in puterea vindecatoare a timpului.

In concluzie “Golful francezului” expune o poveste de dragoste tulburatoare, poveste care simbolizeaza evadarea din banalul si monotonia vietii.

Dupa parerea mea acest roman ar trebui citit de toti oamenii interesati de astfel de povesti, neinportand varsta pe care o au sau faptul ca sunt barbati sau femei.

         O poveste fara “happy end”, dar plina de speranta. O carte de nota 10.

________________________________________________________________________________

Daphne du Maurier - Frenchman's Creek.pdf (964.66 kb)

Daphne du Maurier - Frenchman's Creek.epub (491.12 kb)

 

Tags:

Pagini de şcoală

James Newton Howard

by Amalia Istrate D, decembrie 12 2010 18:31

James Newtwon Howard (n. 9 iunie, 1951 în Los Angeles, SUA) este un compozitor de muzică de film, nominalizat pentru premiile Oscar.

De-a lungul carierei sale prolifice, James Newton Howard a compus muzică de toate genurile, căștigând numeroase premii pentru opera sa. Howard a început sa studieze muzica de mic, continuâund studiile la Academia de Muzică din Santa Barbara, statul California. După terminarea studiilor, a concerat în turnee, alături de Elton John, ca pianist, pentru o perioadă de circa zece ani, de la sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980, după care a intrat în domeniul muzicii de film.

În anii 1990, Howard și-a continuat cariera în forță, compunând muzica filmului realizat în 1990, Pretty Woman, Ulterior, a fost nominalizat prima dată pentru premiul Oscar pentru muzica filmului din 1991, The Prince of Tides.

 În prezent, Howard este unul dintre cei mai apreciaţi compozitori. În anul 2005 acesta a fost nominalizat la premiile Golden Globe pentru coloana sonoră a producţiei King Kong. În anul 2009 a fost premiat, alături de Hans Zimmer, cu un premiu Grammy pentru soundtrack-ul din The Dark Knight.

 

http://www.youtube.com/watch?v=R_g6A9aivq0

http://www.youtube.com/watch?v=vihGWHxQQ2A_

___________________________________________

Beauty Killed The Beast V.mp3 (6.18 mb)

 

 

Tags:

Just music...

Defectele noastre

by Luciana Vaduva L, decembrie 06 2010 22:37

 

 

 

 

„Defectele mele sunt principala mea calitate. Defectelor mele le datorez puţinul pe care l-am realizat eu în viaţă. Care este cel mai mare defect al dumneavoastră? Cel mai mare defect este… naivitatea.

Din iubirea mea faţă de ţară, face parte şi disperarea mea de a vedea ce şi cum trăim. Vă semnalez că, mai nou, eu nu mai sunt disperat (…) Disperarea este, în adâncul ei, o altă formă de speranţă, dar îmi dau seama că lucrurile nu se vor mai  îndrepta în timpul vieţii mele.

Pesimismul meu este modul de a refuza să judec normal, o anormalitate.”

 

Din punctul meu de vedere, cel mai mare defect al oamenilor este faptul că nu îşi fac niciodată timp să privească în jurul lor. Eu am „darul” de a da cu piciorul la o parte oamenii care chiar merită şi de a-i accepta pe cei care nu merită.

Numai după ce îi fac să sufere pe cei la care chiar ţin, îmi dau seama cât de mult îi preţuiesc. Totodată, nu înţeleg de ce au rămas! De ce nu au plecat de la prima dezamăgire? De ce nu m-au lăsat? Poate pentru că defectele mele sunt principala mea calitate.

Întotdeauna am avut nevoie de un zid pe care să mă sprijin, iar când n-a fost, am intrat în panică, aşa că am început să-mi construiesc propriile ziduri, pe care nimeni să nu le poată sparge. Dar, s-au prăbuşit imediat.

Din nou am rămas singură, încercând să le reconstruiesc, să lipesc bucăţile rămase, dar în zadar. Parcă nu mai vor să stea. Temelia e şubredă şi, deşi sunt atentă la amănunte, nu risc oare să pierd esenţialul?

Acum ştiu, nu se poate lua nimic de la capăt, mergem doar înainte; doar asupra viitorului putem interveni.

Mereu am contat pe ţinte false şi entuziasme naive, încercând să-mi retrăiesc trecutul, amânând, spunând mereu „mai târziu”, dar cu timpul, „mai târziu” a devenit „prea târziu”.

Octavian Paler spunea că noi, oamenii, suntem ca un cântec, iar un cântec nu se poate cânta niciodată de la sfârşit spre început. Trebuie să-l cânţi întotdeauna îndreptându-te spre sfârşit. Pe parcurs, îţi dai seama că sfârşitul se apropie totuşi, oricât l-ai amâna. Încerci să lungeşti puţin notele, dar asta nu dă cântecul înapoi, nu reînvie ceea ce a murit din muzică între timp. Amâni doar sfârşitul. Te încăpăţânezi să nu recunoşti un lucru evident. Că orice cântec are un sfârşit. Oricât ar fi de frumoasă o melodie, vine o clipă când ea e acoperită de tăcere, când tăcerea e mai puternică decât muzica.

Mai există un defect comun al oamenilor. Un defect menţionat de Octavian Paler în citatul său şi anume, naivitatea. Însă ce am face fără naivitate? Fără această naivitate s-ar spulbera orice vis, orice speranţă, am vedea realitatea cu tot cu tristeţea ei, ne-am da seama de faptul că ţara noastră nu se va schimba curând.

Octavian Paler spunea că lucrurile nu se vor mai putea schimba în timpul vieţii sale. Şi aşa s-a întâmplat, din păcate.

Însă, noi am rămas şi am putea schimba ţara noastră. Da, ştiu. Iar sunt naivă. Dar nu pot decât să sper că lucrurile nu vor rămâne aşa. Că cineva, măcar din generaţia mea, se va ridica în picioare şi va spune că a găsit o soluţie. Se pare că aşa ne place nouă, românilor, să dăm întotdeauna vina pe cineva. Suntem un popor care aşteaptă ca lucrurile să cadă din cer, să gândească altcineva pentru noi.

Disperarea este într-adevăr o altă formă de speranţă, pentru că atunci când eşti disperat, atunci când nu şti ce să mai faci, realizezi că aşa nu se mai poate şi începi să speri la ceva mai bun, să cauţi alte variante, care să te salveze.

Cred că fiecare dintre noi şi-a creat o ţară a lui. Fiecare om trăieşte în România creată de el, în care să trăiască mai bine, o ţară normală, aşa cum sunt cele mai multe.

Nu ne rămâne decât să trăim în această ţară, până lucrurile vor reveni la normal.

 

 

Tags:

Eu cred că... | Pagini de şcoală