J. K. Rowling: Harry Potter şi Piatra Filozofală

by Trinca Ionut Ma, mai 31 2011 22:33

 

  

Harry Potter este un băiat care trăieşte cu unchii şi cu vărul lui. Părinţii i-au murit pe când avea doar un an şi unchii lui au grijă de atunci de el. Este tratat destul de rău acasă, stând într-o cămăruţă amenajată sub scări. Într-o zi, Harry verifică poşta şi observă o scrisoare adresată lui, de la şcoala de vrăjitorie Hogwarts. Unchiul lui însa rupe scrisoarea, nelăsându-l să o citească. În următoarele zile, vor veni mai multe bufniţe cu scrisori de la Hogwarts, pe care unchiul Vernon le va arde. Considerând în cele din urmă că situaţia a devenit insuportabilă, familia Dursley pleacă de acasă, împreună cu Harry, ajungând în final pe o insulă.

Aici vine însă Rubeus Hagrid, păstrătorul cheilor şi îngrijitorul vânatului de la Hogwarts. El îi aduce lui Harry un tort (pentru că este ziua lui) şi îi spune că este de fapt un vrăjitor şi dacă vrea poate să meargă la Hogwarts să înveţe magia. Harry află şi că părinţii lui nu au murit într-un accident de maşină, aşa cum îi spuseseră unchiul şi m��tuşa lui. Harry se hotărăşte să meargă la Hogwarts, dar pentru asta trebuie să cumpere rechizite. Intrând în lumea magică din Londra, el descoperă că este faimos, fiind Băiatul Care A Supravieţuit Lordului Voldemort ("Cap-de-mort") după ce acesta îi omorâse părinţii, singurul semn al confruntării fiind o cicatrice în formă de fulger.

Având nevoie de bani, Harry este dus de Hagrid la Gringotts, banca vrăjitorilor, de unde iau în afară de bani şi un pachet misterios. După aceasta, se duc la cumpărături, iar Harry primeşte încă un cadou: propria lui bufniţă mesageră, Hedwig.

În trenul care-i duce pe elevi la Hogwarts, Harry îşi face doi prieteni: Ron şi Hermione. La şcoală elevii sunt împărţiţi în patru case: Astropuf (Hufflepuff), Cercetaş (Griffindor), Ochi-de-Şoim (Ravenclaw), şi Viperin (Slytherin). Ron, Hermione şi Harry sunt sortaţi la Cercetaşi, deşi Jobenul Magic care face Sortarea se decide greu între Viperin şi Cercetaş când este rândul lui Harry.

În următoarele zile, Harry face cunoştinţă cu profesorii, dintre care îl displace în mod special pe Severus Plesneală (Snape), profesorul de Poţiuni. Harry ia prima lecţie de zburat cu mătura şi se descurcă atât de bine încât este selecţionat în echipa de Vâjthaţ (Quidditch) a Cercetaşilor, pe postul de căutător.

Draco Malfoy îl păcăleşte pe Harry, ademenindu-l într-o capcană; Harry, Ron şi Hermione fug de la locul de întâlnire, ajungând pe coridorul de la etajul trei, care este strict interzis elevilor din ani mici. Ascunzându-se la întâmplare într-o încăpere, ei "fac cunoştinţă" cu un câine uriaş cu trei capete, care păzeşte o trapă. Mai târziu, cei trei vor afla de la Hagrid că numele acestui câine este Fluffy, şi vor presupune că acesta păzeşte pachetul misterios luat de Hagrid de la Gringotts.

În timpul cinei de Halloween, profesorul Quirell anunţă că un căpcăun (troll) a pătruns la subsol, iar Dumbledore, directorul şcolii, îi trimite pe toţi în dormitoare. Harry si Ron se despart de grup si merg in cautarea capcaunuilui pe care Harry il incuie in baia fetelor. Realizand ulterior ca Hermione era in baie impreuna cu trolul, Harry si Ron debaricadeaza usa şi reuşesc după o scurtă luptă să-l lase inconştient, salvând-o pe Hermione. Pentru aceasta, Hermione le ia apărarea celor doi în faţa profesoarei McGonagall. Harry observă că profesorul Snape are o rană la picior şi presupune că el a adus căpcăunul în castelul Hogwarts ca o diversiune ca să poată trece de Fluffy şi să ia pachetul păzit.

La primul meci de Vâjthaţ al lui Harry, nu-şi poate controla mătura, aceasta fiind vrăjită de către un spectator răuvoitor. Hermione îl observă pe Snape că murmură cuvinte magice, aşa că rufisandu-se sub tribuna, ea îl opreşte dandu-i foc la pelerina. Drept urmare, Cercetaşii câştigă datorită lui Harry care prinde Hotoaica Aurie (Golden Snitch) in gura, aproape innecandu-se cu ea. Harry, Ron şi Hermione îl interoghează pe Hagrid şi află că pachetul aparţine lui Nicholas Flamel. În consecinţă, cei trei încep să caute peste tot prin bibliotecă materiale despre Nicholas Flamel, încercând chiar şi în secţiunea interzisă. De Crăciun, Harry primeşte cadou de la un necunoscut o pelerină invizibilă, despre care se spunea în biletul care o însoţea că fusese a tatălui lui Harry. Harry o foloseşte ca să caute neobservat în secţiunea interzisă a bibliotecii informaţii despre Nicholas Flamel, dar cartea pe care o nimereşte scoate un tipat ingrozitor ce îl dă de gol. În timp ce încerca să se întoarcă spre dormitoarele Cercetaşilor, Harry se fereşte de Filch, îngrijitorul, (care fusese alertat de zgomotele de mai devreme) şi de Snape (pe care îl informase Filch). Ascunzându-se iar într-o încăpere apropiată, Harry dă peste Oglinda Erised (joc de cuvinte, care ar putea fi în limba română Eţnirod), în care îşi vede părinţii. Însă când încearcă să-i arate şi lui Ron, oglinda îi arată acestuia că este Şef de Serie şi că a câştigat Cupa Caselor şi Cupa Hogwarts la Vâjthaţ. După ce Harry descoperă întâmplător o menţiune despre Nicholas Flamel, Hermione deduce că acesta este creatorul Pietrei Filozofale şi cei trei conchid că pachetul pe care îl păzea Fluffy este Piatra Filozofală, bănuindu-l pe Snape că încearcă să o fure. Mai ales după ce, după un meci de Vâjt-Haţ, Harry îl aude pe Snape ameninţându-l pe Quirell intr-o sala de clasa goala. Hagrid le spune însă că Snape o păzeşte, la fel ca ceilalţi profesori, şi în nici un caz nu vrea să fure Piatra Filozofală.

În noaptea în care Harry şi Hermione îl ajută pe Hagrid, să scape de un pui dragon crescut cam măricel, cei doi sunt descoperiţi pe coridoare (ceea ce este interzis noaptea), fiind pârâţi de Draco, iar Neville este de asemenea prins în timp ce încearcă să-i găsească pe cei doi colegi ai săi şi să-i avertizeze; pentru asta toţi patru (adică şi Draco) sunt pedepsiţi să-l ajute pe Hagrid. Acesta îi duce în Pădurea Interzisă, unde se descoperise că cineva ucide inorogii pentru a se folosi de proprietăţile sângelui acestora. Harry, Draco şi Fang tocmai îl surprind pe acesta, însă nu îl pot recunoaşte pentru că este ascuns sub o pelerină. Fără însoţitori şi pe cale de a fi atacat, Harry este apărat de centaurul Firenze. Bazându-se pe ce auzise în pădure, Harry crede că Snape vrea Piatra Filozofală pentru a-l readuce la viaţă pe Voldemort.

Cei trei află că Hagrid i-a spus unui străin cum poţi să-l anihilezi pe Fluffy: si anume punandu-i muzica. Orice sunet asemanator muzicii l-ar fi adormit pe cerber. Cei trei se hotărăsc să intre în camera unde l-au întâlnit pe Fluffy. Ei descoperă că altcineva a intrat deja înaintea lor, dar trebuie să se confrunte şi cu alte măsuri de siguranţă puse de Dumbledore şi de ceilalţi profesori. Fluffy nu a fost decat o incalzire pentru probele ce urmeaza, dupa ce acestia reusesc sa treaca de el urmeaza prima proba care este reprezentata de o planta numita Latul Diavolului (Devil's Snare) care se incolaceste asupra victimei pana ce o sugruma. Folosind o vraja, Hermione arde planta care ii elibereaza numadecat. A doua proba este gasirea cheii care le va permite sa treaca mai departe, printr-o usa veche din lemn cu o iala de argint. Cu ajutorul prietenilor sai, Harry reuseste sa prinda Cheia potrivita si varand-o repede in incuietoare usa se deschide, ei trecand mai departe. A a treia piedică o reprezintă un joc de şah de mărimea unui om. Ron reuşeşte să învingă, însă doar sacrificându-se pe sine. Trecand mai departe Harry si Hermione descopera piedica pusa de profesorul pleseneala, o ghicitoare ingenioasa ce are la baza potiuni. Ghicitoare rezolvata rapid de Hermione, pe care Harry o trimite inapoi la Ron pentru a-l ajta si pentru a-i trimite lui Dumbledore o bufnita anuntandu-l de cele intamplate. Hermione rămâne să-i anunţe pe profesori, iar Harry continuă. In ultima camera, unde ar fi trebuit sa-l astepte ultima proba, Harry gaseste un troll mort, ucis probabil de cel care a intrat acolo inaintea lui. Harry ajunge in ultima camera, insă nu-l găseşte pe profesorul Snape înăuntru, ci pe profesorul Quirell, în faţa Oglinzii Erised, neştiind ce să facă. Acesta are ataşat pe spatele capului său pe Voldemort, care încearcă să-l folosească pe Harry ca să pună mâna pe Piatra Filozofală. Dar planul nu reuşeşte, şi Piatra rămâne la Harry. Quirell încearcă să ia Piatra cu forţa, dar se arde când îl atinge pe Harry. Harry se trezeşte după câtva timp la infirmierie, având cadouri de la admiratori. Dumbledore îi spune că Ron şi Hermione sunt bine şi că Piatra Filozofală a fost distrusă, ceea ce înseamnă că Nicholas Flamel va muri nu după mult timp. În timpul festinului de la sfârşitul anului, Dumbledore acordă unele puncte de ultim moment Cercetaşilor şi aceştia câştigă astfel Cupa Caselor.

Tags:

Pagini de şcoală

Regulile mele

by Amalia Istrate D, mai 29 2011 17:43

 

1. Fii intotdeauna sincer/ă cu tine şi nu te iluziona în legătură cu lumea din jur. Fii sincer/ă şi cu cei apropiaţi ţie sau cu cei cu care interacţionezi zi de zi, indiferent de consecinţe. Ipocrizia nu ţi se potriveşte.

2. Nu te baza niciodată pe alţii. Consideră că eşti singur/ă pe lume şi singura persoană care te poate ajuta eşti tu.

3. Fii propriul tău stăpân. Educaţia şi cultura te vor ajuta să nu devii sluga celor din jur.

4. Familia înainte de toate.

5. Învaţă să spui NU.

6. Nu primi niciodată atenţii sau lucruri pentru care nu ai muncit. Cei care îţi dau un lucru la un moment dat, vor solicita, mai devreme sau mai târziu ceva de la tine. (Este valabil şi pentru invitaţiile la masă.)

7. Dacă vrei ca un lucru să iasă bine şi să fie dus la îndeplinire, fă-l singur/ă. Ajutorul celor din jur nu va face decât să te încurce.

8. Fii generos cu cei din jur şi nu răspunde cu aceeaşi monedă. Mitocănia şi prostia nu se înfrâng aplicând principiul "cui pe cui se scoate".

9. (Completare la regula 4) Mitocanii, nesimţiţii şi impostorii pot fi învinşi dacă îi tratezi ca şi cum nu ar exista. Prin urmare, poartă-te ca şi cum ar fi invizibili şi nu le rosti nici măcar numele. Nimic nu-i enervează mai mult decât pericolul anonimatului.

10. Procură-ţi tot ceea ce îţi este necesar, astfel încât să nu fii nevoit să apelezi la alţii, căci există riscul de a fi refuzat/ă sau de a-ţi crea obligaţii. Ceea ce este al tău, este al tău.

11. (Completare la regula 7) Nu-ţi crea niciodată obligaţii faţă de cei din jur.

12. Poţi avea tot ceea ce-ţi doreşti muncind cinstit.

13. Nu fă lucruri care să te determine să nu te poţi privi în oglindă.

14. Păstrează relaţii strict profesionale cu cei de la serviciu, căci aceştia nu sunt prietenii tăi, ci doar colegii tăi şi te vor trăda cu prima ocazie.

15. Fă-ţi meseria cât mai bine posibil şi nu te aştepta la recompense sau la recunoaştere de la  cei din jur. Dacă eşti bun, este un semn de respect de sine şi asta nu ţi-o poate lua nimeni.

16. Nu crede laudele celor din jur şi fii circumspect de câte ori cineva te vorbeşte de bine: fie minte, fie vrea ceva de la tine.

17. Nu le cere altora ceea ce tu nu eşti în stare să faci.

18. Pune-te întotdeauna în locul celor din jur şi imaginează-ţi cum se simt şi ce gândesc. Nu numai că îi vei putea cunoaşte mai bine, dar vei şti şi la ce să te aştepţi din partea lor. Astfel, multe dezamăgiri vor fi evitate.

19. Ascultă-ţi ÎNTOTDEAUNA instinctul! El nu se înşală.

20. Oamenii nu se schimbă. Ei sunt ceea ce sunt şi doar evoluează într-o direcţie sau alta.

21. (Competare la regula 20) Nu crede în perfectibilitatea umană! Ar fi doar o dovadă de mare naivitate şi pierdere de timp.

22. Puţin şi bun, nu mult şi prost.

23. Munceşte inteligent, nu mult cantitativ.

24. Unii oameni pot fi educaţi, iar alţii nu.

 

 

Notă: Ordinea regulilor nu reflectă neapărat gradul de importanţă al acestora, ci, mai degrabă, are legătură cu experienţele trăite care au dus la naşterea lor. Lista rămâne, evident, deschisă.

 

 

Tags:

Amalialand | Eu cred că...

Concurs Humanitas în licee

by Amalia Istrate S, mai 28 2011 22:56

 

 

Concursul va avea loc in 12 orase, inclusiv in Bucuresti, va avea cinci etape, fiecare dintre etape va avea o tema, fiecare tema va avea o bibliografie care va cuprinde carti Humanitas. Din aceasta teama, concurentilor fiecarei  echipe li se vor pune cate 12 intrebari  (12 intrebari pentru o echipa si alte 12 intrebari pentru cealalta) si inca cate o intrebare de limba romana din Dictionarul greselilor de limba de Al. Graur si una din Codul bunelor maniere, din cartea Aureliei Marinescu 

 

Prima etapa: Secolul 19 (cartile: In intimitatea secolului 19 si Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale de Ioana Parvulescu si Amintiri de la Junimea, C. Negruzzi 

- vor participa 32 de licee, cate doua din cele 11 orase si 10 din Bucuresti

-asta inseamna 16 concursuri, 11 in tara si 5 din Bucuresti

- echipele vor avea cate 3 elevi, fiecare echipa va primi cate 12 intrebari, din tema, si cate una de limba romana si de bune maniere

- prima etapa va avea loc in octombrie

 

Etapa a doua: Darwinismul (cartile: Ceasornicarul orb, de R. Dawkins si Darwin si dupa Darwin, de Mircea Flonta)

- raman 16 licee din cele 32, adica 8 concursuri, se aplica algoritmul de la prima etapa

 

Etapa a treia: Grecia antica (cartile: Viata de toate zilele in Grecia secolului lui Pericle, Robert Flacelliere si  Banchetul, Platon

-8 licee 4 in deplasare, 4 concursuri

 

Etapa a patra: Nasterea universului (cartile: Big Bang, de Simon Singh si Universul intr-o coaja de nuca, de Stephen Hawking) -4 licee, 2 concursuri,  2 echipe in deplasare

 

Etapa a cincea, finala: Istoria romanilor (cartile: O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri, de Neagu Djuvara si Istorie si mit in constiinta romaneasca, de Lucian Boia)

- 2 licee, un concurs, 2 echipe in deplasare sau nici una, depinde care vor fi finalistii

 

 

Orasele sunt cele in care se vor organiza concursurile si in care exista librarii Humanitas: Oradea, Cluj, Galati, Sibiu, Piatra Neamt, Alba Iulia, Ploiesti, Timisoara, Ramnicu-Valcea, Iasi, Bucuresti si, in plus, fara librarie Humanitas, Brasovul.

Cartile au fost alese cu grija, sunt carti care integreaza informatiile (multe invatate deja la scoala) intr-un context, fie el social, istoric sau de specialitate.

 

Pentru prima etapa a concursului, care va avea ca tema secolul 19, se vor oferi următoarele cărţi:

 

-In intimitatea secolului 19 de Ioana Parvulescu (cate 3 ex pe echipa/liceu)

 -Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale, tot de Ioana Parvulescu (cate 3 ex pe echipa/liceu)

 -Amintiri de la Junimea, Negruzzi, va voi trimite doar cate un exemplar pentru fiecare echipa, tras la xerox, dupa o editie mai veche (la toamna vom avea si cartea nou)

-Codul bunelor maniere de Aurelia Marinescu  (cate 3 ex pe echipa/liceu)

-Dictionarul greselilor de limba de Al. Graur  (cate 3 ex pe echipa/liceu)

 

Profesorii coordonatori, impreuna cu elevii alesi sa formeze echipele,  vor veni pe 6 iunie la libraria Humanitas pentru a li se oferi cartile pentru bibliografie.

 

 

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Noutăţi!

Prima ediţie a Concursului Humanitas între licee se va desfăşura sâmbătă, 01.10.2011, între orele 10 - 12, la sala de festivitîţi a Colegiului Naţional Mircea cel Batrân, din Râmnicu-Vâlcea.

Concurenţii şi susţinătorii acestora sunt rugaţi să vină cu o jumătate de oră mai devreme.

Succes!

 

Tags:

Concursuri şi olimpiade | Proiecte

James Joyce: Oameni din Dublin

by Yoana J, mai 26 2011 21:21

 

  

 Un caleidoscop de 15 schite, fiecare dintre ele creionand cu deosebita subtilitate un portret, un crampei de viata, un tablou din orasul natal al autorului.

 Din franturi de mozaic, se reconstituie atmosfera apasatoare si existenta monotona, de marunte satisfactii cotidiene, de mici deziluzii, de complexe si nerealizari, incercari de evaziune sau de regasiri de sine ale unor oameni plasati de Joyce in Dublin, la inceputul secolului nostru, dar usor de recunoscut si azi.

  Inca din acest prim volum al sau, James Joyce se dovedeste un fin creator de atmosfera, un maestru al investigatiei psihologice, un portretist minutios, cu o mare forta de evocare.

 

    Cartea este intr-adevăr impresionantă,o carte ce reda perfect măiestria autorului.Naratorul omniscient reuşeşte de fiecare datăa să creeze atmosfera specifică fiecarei schiţe,acordand însă foarte multă atenţie elementelor de cadru ce sporesc seminificativ expresivitatea :"Fîşia de cer deasupra noastră era de un vioriu ce se schimba necontenit şi spre care felinarele străzii îşi îndreptau luminile palide."

"La staţia Westland Eow o mulţime de lume s-a îmbulzit spre uşile compartimentelor, dar hamalii staţiei i-au dat la o parte,spunand că ăsta era un tren special pentru bazar".

Prin intermediul introspecţiei psihologice se încearcă o identificare a cititorului cu diverse personaje,astfel ca în unele  momente cititorul se contopeste cu drama lăuntrică a personajului.În "Evelina"incipitul ex abrupto reuşeşte să-i confere citititorului o experienţă unică :"Şedea la fereastră şi privea cum se lăsa seara peste uliţă.Ţinea capul rezemat de perdele şi în nări îi stăruia mirosul cretonului prăfuit.Era obosită"

    Cartea ofera o experienţă unică şi,în opinia mea,constituie cel mai bun exemplu pentru teya conform căruia o carte te poate ajuta să trăiesti mai multe vieţi simultan.este o lectura specială,deosebită prin felul în care este scrisă şi mai ales prin trecerea de la atmosfera mortuară din "Surorile",la atmosfera caldă si jucăuşă din "Doi Cavaleri".

" Am vrut să scriu un capitol din istoria morală a ţării mele şi am ales Dublinul,pentru că acest oras mi s-a părut a fi centrul paraliziei care a cuprins întreaga ţară."                                                                                 James Joyce

                                                                                                

 

Tags: , , , , , , , , ,

Pagini de şcoală

Traduttore = traditore?!

by Amalia Istrate Mi, mai 25 2011 20:59

 

 

 

 

a traduce = 1. to translate; 2. to render; 3. to turn; 4. fig. to interpret; 5. fig. to render; 6. fig. to express

( traducere - construire, de-construire, re-construire, noutate, adaptare, creaţie, comunicare)

     

 

„Nicio traducere nu e cu adevărat vie şi numai dintr-o limbã vie creşte forţa de trezire ce ne este dăruită în minunea limbii: aceea de a afla, dincolo de ceea ce este spus, adevărata intenţie a vorbitorului.” (Hans-Georg Gadamer - Elogiul teoriei)

      Traducere înseamnă trădare: traduttore - traditore, conform limbii italiene. O creaţie originală îşi pierde din farmec atunci când este transpusă dintr-o limbă în alta. Traducătorul doreşte, pe de o parte, să fie cât mai apropiat de textul sursă, dar constată că textul tradus nu răspunde neapărat aşteptărilor limbii care îl adoptă; pe de altă parte, dorind o transpunere care să răspunda simţului estetic, constată că se manifesta prea liber faţă de original. Astfel se ajunge la o dilemă aparent fără ieşire: traducerile care au valoare estetică nu sunt fidele, iar cele fidele nu sunt estetice. Evident ca mai există şi categoria acelora care nu sunt nici frumoase, nici fidele. Problema traducerilor este mai veche şi mai spinoasă decât s-ar putea bănui.

          În epoca lui Chaucer (1340-1400) prin traducere se înţelegea redarea originalului ad litteram. Renaşterea engleză considera că traducerea trebuie să fie mai expresivă decât originalul, scoţând mai puternic în relief momentele „importante” ale acestuia. Neoclasicismul recomanda înfrumuseţarea originalului în conformitate cu normele „bunului gust”. Romantismul traducea conform unui context potenţial. Realismul punea accentul pe compararea sistemelor stilistice ale limbilor respective, iar traducătorul modern a îmbinat o metodă subiectivă, bazată pe memoria sa lingvistică, pe cultura şi talentul său, cu o metodă obiectivă întemeiată pe lingvistica comparată, având în obiectiv nu numai cuvintele şi propoziţiile, ci opera în întregul ei. Se susţine ideea conform căreia odată cu efectuarea unei traduceri are loc o metamorfoză la nivelul textului.

         Şi atunci ce alegem? Consider că redarea sensului este mai importantă decât redarea mot-a-mot a textului. Este iarăşi fundamentală cunoaşterea profundă a limbii române, respectarea sensurilor cuvintelor şi a stiturilor. Este importantă cunoaşterea calităţilor generale şi particulare ale limbii, polisemia, sinonimia, registrele arhaice, argotice, colocviale.

       În concluzie, trădare/ traducere să fie, căci este pentru o cauză bună! (sper)

 

      Care este scopul acestui preambul? Postul de faţă îşi propune să găzduiască traduceri, scripturi ale filmelor şi serialelor, menite nu să servească unui scop comercial, ci simplei plăceri de a traduce din şi în limba română ceea ce aparţine altei regiuni lingvistice.

 

Tags:

Traduttore = traditore?!

Noaptea cărţilor deschise

by Amalia Istrate Mi, mai 25 2011 18:00

 

 

Librăria Humanitas din Râmnicu-Vâlcea va găzdui sâmbătă, 28 mai 2011, de la ora 19.00 până la ora 23.00

 Noaptea cărţilor deschise

În acest interval orar, se vor putea cumpăra cărţi de la peste 300 de edituri prezente, cu 10 % reducere.

 Vă aşteptăm cu drag!

Calea lui Traian 147, bloc D2 

www.libhumanitas.ro
www.humanitas.ro

 

 

 

Tags:

Proiecte

Domnisoara Christina de Mircea Eliade

by andreea-myhaela Ma, mai 24 2011 21:33

 

 

Romanul Domnsoara Christina (1936) creste direct din folclorul romanesc: o poveste cu strigoi, intr-o lume cazuta prada blestemului, pe care un tanar o salveaza, ucigand a doua oara strigoiul, cu un drug de fier implantat in inima. Textul debordeaza insa schema initiala, devenind curand un soi de mister medieval, realizat in spatiu romanesc. Mai mult ca in celelalte scrieri fantastice, personajele nu au o viata autonoma, existand-aproape impersonal, numai prin functia lor intr-un ritual starvechi. Numai ca acum, spre deosebire de celelalte scrieri fantastice, nu intalnim in tesatura epicului dialectica sacru-profan. Conflictul nu mai apare din infruntarea unor sisteme de gandire diferite, ca in celalate scrieri, ci, confruntarea dintre doua supraforte de maxima generalitate, Viata si Moarte. De altfel, de n-ar fi atmosfera intens maxima a textului, ne-am putea gandi chiar la o parabola.

Aceste forte se constituie destul de rapid dupa inceputul cartii, incat "criza" de semnificatie a elementelor din alte povestiri aici nu exista. Autorul revela pozitia fiecerui personaj in conflict, benefica ori malefica, fara ca nici o dezvaluire ulterioara sa nu o complice. Deplasarea cititorului de la un nivel existential la altul este inlocuita de un pariu: singura suspensie se refera la victoria sau esecul eroului Egor.

Certitudinea lumii demoniace a strigoului este, de la iceput, totala, Egor si Nazarie convigandu-se prin teroarea pe care o resimt. In loc de dilema real-ireal, frecventa in alte scrieri fantastice, apare aici conflictul real-ireal. Dialogul intre cele doua lumi nu este eferm si priveligiat, ci este permanent si general, printr-o adevarata strategie a teroarei. La conac, cele doua tabere se asediaza reciproc, ca intr-un "western dunarean", numai ca beligerantii cer suflet in loc de averi si utilizeaza nu arme clasice, ci rituri magice. Chiar daca probele materiale ale existentei Christinei sunt inefabile (parfumul de violete, o manusa pierduta, care se face scrum la atingere), fantastiucl nu e generat de dubiu,ci de certitudine. El consta in prezenta familiara a lumii celeilalte, in anularea intervalului separator dintre lumea viilor si cea a mortilor. In mod obisnuit, cei vii si cei morti raman in lumi diferite, necomnunicante. Aparitia strigoiului, cu statutul ambigen, tulbura acest echilibru, iar capriciul de a iubi un muritor dezlantuie criza.

Viata si Moartea se infrunta prin doua grupuri de personaje. Moartea este prezentata, evident, de strigoaica. Domnisoara Christina, de fugara prezenta a aliatului Satan si de catre agentii ei: Simina, fetita posedata, doamna Moscu, mama, apoi caii si vizitiul de la radvan, fantome ca si stapanul lor. Viata este reprezentata de Egor, Eroul, si ajutoarele lui: Nazarie, apoi doctorul si, in final taranii din sat. Dar Egor este tot odata si obiectul disputei dintre cele doua forte, la fel ca si Sanda, iubita lui, care, insa, apartine alternativ celor doua tabere, victima si aliata involuntar. Egor lupta cu Domnisoara Christina pentru el insusi, ca si penrtu Sanda, Christina lupta cu Sanda pentru Egor; Egor o distruge pe Christina, dar si Christina pe Sanda!

Christina se refuza pe sine ca strigoi si incearca, patetic, o reintoarcere in lumea oamenilor, pe calea unei dragoste normale; ea se vrea si se face femeie, transforman pofta de sange a strigoiului in pofta de dragoste a femeii.

Senzualitatea imposibila a Christinei se extinde, inca de la inceput, asupra Siminei. Fetita neobisnuit de frumoasa, este conceputa ca o dubla personalitate. Comportamentul ei "joaca" intre un registru uman, de copil binecrescut, si eu registru inuman, "diabolic" de agent al Christinei.

Interesant este ca Egor actioneatza rational si rece, dar in termeni magici, declarand ca are nevoi de fier impotriva vrajilor, disrugand portretul Christinei ca pe-o imagine blestemata cu putere malefica iradianta si, in sfarsit, infigand drugul de fier in "trupul" Christinei, exact in locul din pivnita in care Simina il sedusese inainte.

Cu victoria finala, Eroul se sacrifica pe el insusi: dincolo de justetea imolarii Christinei pe altarul Vietii, dincolo de functia sa inexorabila in conflict, Eroul, ca om, recade in otrava dulce a rasuflarii Dusmanului. Singur cu nostalgia si blestemul Christinei, care incepe sa il chinuie, Egor ramene muritor care a invins pierzand. Pierzand marea sansa a Mortii ca depasire a conditiei umane, ca intrare "ilegala", dar superba, in Absolut. Poate abia acum Egor o iubeste pe Christina, omeneste si tragic...

 

 

Tags:

Pagini de şcoală

Bacalaureat - subiecte proba orală 2010

by Amalia Istrate Mi, mai 18 2011 17:26

  

 

Am postat subiectele de bacalaureat de la proba orală din 2010. Este o foarte bună metodă de verificare a cunoştinţelor, dar şi de pregătire pentru această probă.

Chiar dacă, din anumite puncte de vedere, proba orală la limba şi literatura română este un examen fără miză (un examen care nu este constituit pe principiul admis - respins nu are nicio relevanţă, părerea mea!), este important ca exerciţiu de stapânire de sine, ca pregătire pentru interviurile pe care candidaţii le vor da ulterior, ca probă de maturitate etc.

Succes tuturor!

Multumesc sursei din Maramureş, de la Carmen Sylva, care a postat iniţial subiectele pe internet. Merită toată aprecierea şi toată recunoştinţa.

Subiecte bacalaureat proba orala 2010.pdf (338.49 kb)

 

 

Tags:

Bacalaureat

FAMILIA DE`MEDICI

by robert155 D, mai 15 2011 21:56

                                                            

 

       Familia Medici a fost in Florenta in secolele al XV-lea - al XVI-lea, unul dintre cei mai importanti concurenti in lupta pentru putere, influenta politica, avutie si prestigiu.

     Printr-o iscusita si in acelasi timp cruda si nemiloasa tactica de intrigi, ajunge dintr-o familie fara importanta, una dintre cele mai bogate si influenta familii din Italia.

     Membrii aceste famulii florentine nu s-au multumit sa exercite puterea doar asupra Florentei timp de trei secole, ci a ocupat si tronul Sfantului Petru si pe cel al Frantei timp de mai multe decenii. pe tronul Sfantului Petru s-au aflat aproape consecutiv: papa Leon al X-lea si Clement al VII-lea, iar pe cel al Frantei: Caterina de Medici si Maria de Medici.

    In extrema diversitate a temperamentelorpe care le au membrii familiei Medici, o trasatura comuna se regaseste la aproape totii descendentii acesteia si anume pasiunea mecenatului si gustul pentru operele de arta, ceea ce a conferit Florentei o mare parte din stralucirea si renumele de care continua sa se bucure in domeniul cultural. Astfel familia Medici a sustinut de-a lungul timpului arte precum: pictura, arhitectura sau sculptura.

    Cele mai ilustre si mai remarcabile personaje care au sustinut arta au fost in ordine cronologica: Cosimo cel Batran, Lorenzo Magnificul si Leon al X-lea.

   

       Cosimo cel Batran

               Are meritul de a fi un mare constructor. La initiativa lui de restaureaza manastirea San Marco. Arhitectul sau preferat a fost Michelozzo, care ii construieste palatul Medici Ricardi, ce va deveni centrul vietii politice florentine. Spirit extrem de lucid avea sa-i spuna intr-o zi bibliotecarului sau: "In mai putin de cincizeci de ani ne vor expulza, dar edificiile mele vor ramane." Iata motivul pentru care cheltuieste averi cu diverse constructii, fiind fericit ca poate contribui la infrumusetarea orasului sau natal. Pentru acest mecena desavarsit lucreaza cativa dintre cai mai mari artisti ai timpului: preafericitul Fra Angelico, Donatello, care era sculptorul sau favorit, Fillippo Lippi sau Paolo Ucello.

       

           Lorenzo Magnificul a fost nepotul lui Cosimo si chiar daca banca familiei Medici de afla intr-un declin continuu, activitatea sa de mecena este din fericire pozitiva. El a sustinut lucrarile lui Botticelli, Fillippo Lippi, Verrochio, lucru deloc de neglijat, ghiar daca generozitatea lui nu o poate egala pe cea a bunicului sau. I s-a reprosat lui Lorenzo ca nu a dat suficient de lucru atelierelor florentine , dintre care multe dintre ele au fost nevoite sa se inchida. i-a lasat astfel sa plece pe Botticelli, Leonardo Da Vinci, Michelangelo sau Giuliano de San Galo.

 

               Ca un adevarat Medici, fiu al lui Lorenzo de Medici si stranepot al lui Cosimo, Leon al X-lea a fost de asemenea animat de pasiunea mecenatului. Cel mai important titlu de glorie ce i se poate atribui lui Leon este protectia ce i-a acordat-o lui Rafael. Ii intrebuinteaza acestuia decorarea picturala a celebrelor "Stanze" ale Vaticanului. Adopta planul in cruce latina propus de Rafael pentru bazilica Sfantul Petru. Tot lui Rafael ii cere si alte lucrari mai mici preinte care si o fresca pentru vila sa, "La Magliana".

              Papa Leon al X-lea este mai putn sensibil la geniul neincrezator la lui Michelangelo, caruie ii cere totusi un proiect pentru fatada capelei San Lorenzo (proiect care ramane fara urmari). Tot lui ii incredinteaza si cele doua statui: ale lui Giuliano si Lorenzo de Medici din sacristia aceleiasi biserici.

              Numai acestea si ar fi fost suficient pentru a ne face o idee despre caracterul binevoitor al acestui papa, descins din marea Casa a Medicilor, in care clocoteste aceeasi pasiune pentru arta mostenita de la tatal sau.

 

              Fiind colectionari de opere de arta, familia de Medici a contribuit la imbogatirea cu opere de arta a muzeelor Galeria degli Uffizi din Florenta si Galeria degli Argenti din palatul Pitti unde ocupa peste saptesprezece sali. Cele mai frumoase piese ale tezaurului sunt o incantare pentru cine la priveste, iar prin acestea mai straluceste inca gloria familiei de Medici.

Tags:

Personalităţi, exemple, modele

Titlul. Analiza titlului

by robert155 D, mai 15 2011 21:34

    

Titlul este sugestiv pentru decodarea mesajului poetic/ constituie o poarta de intrare in universul poetic.

   Din punct de vedere la constructiei (conform lui G. Genette) poate fi exterior sau interior textului. Cel interior - capata valori suplimentare: -deschizator al universului poetic

                                                         -impune laitmotivul literar

                                                         -are rol in muzicalitate

   Tipologic - pot fi - eponime (Ion, Mara- poatra numele personajului principal),

                       -anunta tema si se numesc transparente ( Rascoala, Enigma Otiliei)

                       -sau cat mai incifrate, numite titluri simbolice, metaforice (Plumb).

   La nivel obviu ( de suprafata) adica ceea ce se vede: din ce e format- constructie nominala( substantiv, adjectiv), enunt.

   Articolul hotarat- unicizeaza si individualizeaza, iar articolul nehotarat- generalizeaza.

  

 

Tags:

Teorie literară