Hart of Dixie (2011 - )

by Amalia Istrate L, septembrie 09 2013 00:33

 Cast: Rachel Bilson, Jamie King, Wilson Bethel, Cress Williams, Scott Porter, Tim Matheson

http://www.cwtv.com/shows/hart-of-dixie

https://www.facebook.com/hartofdixie?ref=ts

 

 

 

      Serialul este o pastișă dulce-amară la adresa Sudului descris în literatura americană (the Beautiful South), în special în "Pe aripile vântului" de Margaret Mitchell, dar are și influențe (tratate într-o notă lejeră) din William Faulkner (a se vedea "Cătunul").

 

 

 

       În centrul acțiunii se plasează Zoe Hart (de unde și dublul sens din titlul serialului, care se poate traduce fie Hart din Dixie, fie În inima Sudului), proaspăta rezidentă, care vânează o bursa în chirurgia pe cord (iarăși trimitere la titlu - hart/heart = inimă), din pasiune pentru medicină, dar și pentru a călca pe urmele tatălui său, un chirurg de renume mondial, prea ocupat însă pentru a participa la ceremonia de absolvire a fiicei sale. La festivitatea de absolvire apare însă un bătrân gentleman, care îi oferă fetei șansa de a lucra în cabinetul său de medicină de familie. Zoe refuză cu aplomb, având încredere nețărmurită în viitorul său de chirurg exceptional.

      Inițial destinul eroinei pare să se scrie așa cum vrea ea - lucrează în cel mai bun spital din New York, are un prieten tot doctor, coleg de rezidență și de spital, cu care este împreună de șase ani. Apoi totul o ia la vale: prietenul o anunță că dorește să rupă relația, iar profesorul ei coordonator o anunță că nu va primi bursa, deoarece nu are niciun fel de sentimente față de cei pe care îi tratează, considerându-i, mai degrabă, niște mașinării în care este nevoie să mai schimbe câte o piesă din când în când. Astfel, pentru a avea o șansă la o bursa viitoare, Zoe este trimisă un an să facă medicină de familie și să învețe să-i trateze pe oameni... cu umanitate și sentiment. Cum toate posturile de medicină de familie sunt ocupate pe o rază de sute de kilometri, eroinei nu-I rămâne decât să accepte oferta bătrânului gentleman de la festivitatea de absolvire.

     Așa începe aventura sudistă a fetei, ajunsă în BlueBell, Alabama, un orășel decupat parcă din paginile unei broșuri turistice despre adevăratul și tradiționalul sud american. Pentru new-yorkeza foarte înfiptă și sigură pe sine, cu haine de firma, pantaloni scurți și pantofi ridicoli, experiența sudistă îi va pune la încercare nu numai răbdarea, dar și încrederea în calitățile sale de medic.

     Orașul are de toate: grupul oficial de bârfitoare, personaje raissoneur, care trec totul prin filtrul lor extrem de selectiv; grupul de frumoase ale Sudului - the Belles, tinere de vârsta eroinei, care se îmbracă în rochii confederate și se joacă de-a Scarlett O'Hara și societatea sudistă de dinainte de Războiul de Secesiune; primarul care este un stâlp al comunității, fostă vedetă de fotbal american, campion de două ori al NFL, și care este NEGRU, are ca animal de casă un aligator pe nume Burt Reynolds și locuiește pe o plantație pe care a cumpărat-o când s-a reîntors în orașul natal (ironia la adresa lui Barak Obama este mai mult decât evidentă).

      Zoe află încă din prima zi că doctorul Harley Wilkes, cel care i-a lăsat moștenire cabinetul este, de fapt, tatăl ei biologic, cel cu care mama sa avusese o relație într-o croazieră în Grecia, înainte de a se căsători cu tatăl actual al fetei. Mai mult decât atât, tânăra are doar jumătate din cabinet, căci cealaltă jumătate este stăpânită de doctorul Brick Breeland, o vedetă locală, un fel de doctor Oprescu de Alabama, pe care toți pacienții îl adoră (chiar dacă, uneori, fără motiv).

       După atâtea lovituri ale sorții și o primire mai mult decât glacială, mai ales din partea doctorului Breeland și a fiicei acestuia, Lemon (alintată Lemonade), prima reacție a eroinei este de a se întoarce la New York, mai ales că își face val vârtej apariția și mama fetei, căreia deplasarea în provincie a odraslei îi strică planurile și imaginea de mare doamnă și femeie de lume. Finalmente, hotărăște să rămână, mai degrabă pentru a-și pedepsi părinții oficiali pentru minciuna care s-a dovedit a fi întreaga ei viață de până la acel moment, dar și pentru că în peisaj apare un avocat simpatic, George, gentlemanul perfect și logodnicul lui Lemon, pentru care Zoe ”has googly eyes” încă de la început.

Astfel, Zoe va încerca să-și câștige locul în comunitatea restrictivă și suspicioasă din BlueBell, dar și respectul viitorilor pacienți. Ea va locui într-o casă de pe plantație, pusă la dispoziție de primarul Lavon (care ocupă casa mare și luxoasă, în stil colonial !!!) și va împărți generatorul de curent, bucătăria lui Lavon și iazul cu vecinul său, Wade Kinsella, barman, chitarist, rocker, despre care unii spun că este un loser, iar alții că este a pain in the ass, dar după care sunt înnebunite toate femeile din comitat, deși tânărul are o reputație bine consolidată de heartbreaker. Din această coabitare vor ieși de multe ori scântei, iar cuplul Zoe - Wade face savoarea întregului serial.

      Personajele sunt niște apariții extrem de proaspete și savuroase (mai ales pentru ceea ce oferă de multe ori industria americană de televiziune), credibile și care pot fi ridicole sau serioase, sensibile sau brutal de sincere, infantile, naive sau realiste. Actorii, deși unii foarte tineri, fac o treabă extraordinară, cu atât mai mult cu cât reușesc să redea atmosfera Sudului american cu sinceritate și pasiune.

      Interesante sunt și legăturile ce se pot realiza cu zona livrescă, relații pe care este imposibil să nu le sesizezi, dacă ești familiarizat cât de cât cu literatura și cultura americană.

Astfel, Wade este un amestec de Ben Quick ("Cătunul") și Rhett Butler ("Pe aripile vântului") - tipul care nu dă doi bani pe ce zice lumea și se descurcă de unul singur, înfruntând privirile dojenitoare sau miloase (după caz) ale celor din jur, mai ales când tatăl său, Crazy Earl, bețivul orașului, se suie pe acoperișuri și amenință că se aruncă, dacă fiul său nu cântă împreună cu el  ”Moon River” - I'm crossing you in style some day / Oh, dream maker, you heart breaker / Wherever you're going, I'm going your way / Two drifters, off to see the world .... (este una dintre cele mai emoționante scene din serial).

        George, the Golden Boy, fost coleg de școală cu Lemon și cu Wade,  este varianta modernă și mai puțin rigidă, dar la fel de idealistă, a lui Ashley Wilkes din Gone with the Wind. El este avocatul new-yorkez de success, care se întoarce acasă, deoarece simte că își trădează menirea apărându-i pe rechinii ce-i erau clienți în dreptul corporatist. El tânjește după Sudul adevărat, cel de altă dată, pe care este hotărât să nu-l mai părăsească sub niciun motiv.

        Lemon este un personaj foarte puternic, bizar și proaspăt (poate, cel mai bine realizat personaj din tot serialul, iar actrița Jamie King face un rol exceptional) - seamana cu Melany Wilkes prin dorința de a fi o adevătată sudistă, soție și mama ideală, temperată, elegantă și mereu cu zâmbetul pe buze, dar devine o Scarlett O'Hara. Ea trece de la the proper lady, the belle, care face întotdeauna ceea ce trebuie, la femeia pragmatică și puternică, dornică să se descurce prin forțe proprii.

       Brick este doctorul sudist tipic, destul de competitiv, o variantă a doctorului Mead meschină și  egocentrică.

        Zoe este cel mai greu de descris - ea este imaginea modernă a lui Scarlett, dar cu o infuzie bună de sânge yankeu, ceea ce o face mai tot timpul impulsivă și neadecvată. Ea reprezintă pericolul nordist, femeiușca ce poartă ”the short shorts” și le sucește capetele bărbaților inocenți ai Sudului. Uneori este ridicolă, ca atunci când vrea să pară stăpână pe situație și inventează diagnostice fantasmagorice, mai ales că teoria de pe băncile facultății nu se prea potrivește cu realiatea bluebelliană, iar o mușcătură de căpușă poate semăna cu o gravă afecțiune neuronală.

       Triunghiul amoros Wade - Zoe - George este transpunerea modernă a trio-ului Rhett - Scarlett - Ashley. Ca și în romanul lui M. Mitchell, Scarlett / Zoe visează și aleargă după "the proper gentleman" - Ashley / George, crezând că este bărbatul ideal pentru ea și îl tolerează pe Rhett / Wade pentru că o face să râdă, îi spune întotdeauna ceea ce crede despre ea și îi este alături atunci când toți îi întorc spatele sau o privesc cu suspiciune.

       Zoe este influențabilă și snoabă, egoistă și lipsită de tact de cele mai multe ori.

        Serialul este un must see, oferind umor, dramă, realism și parfumul ușor desuet al vremurilor de demult, cu crinoline, corsaje și gentlemani adevărați (sau nu).

 

Tags:

Film is a mosaic of time

Structura anului școlar 2013 - 2014

by Amalia Istrate Mi, septembrie 04 2013 13:37

 

 

Structura anului şcolar 2013-2014

Structura anului scolar 2013-2014 a fost publicata recent in Monitorul Oficial, majoritatea elementelor fiind neschimbate fata de anul scolar 2012-2013. Totusi, una dintre noutatile introduse de Ministerul Educatiei Nationale este acordarea unei zile libere in plus elevilor.

Anul scolar 2013-2014 va incepe pe data de 1 septembrie 2013 si se va incheia pe 31 august 2014, insumand 36 de saptamani de cursuri, adica 176 de zile lucratoare, potrivit Ordinului Ministerului Educatiei Nationale nr. 3818/03.06.2013 privind structura anului scolar 2013-2014 publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 430, din 15 iulie 2013.


Conform prevederilor cuprinse de actul normativ, cursurile pentru anul scolar 2013-2014 vor debuta oficial la 16 septembrie (in perioada 1-16 septembrie doar cadrele didactice se vor prezenta la unitatile de invatamant) si se vor incheia la data de 20 iunie 2014, anul scolar fiind structurat dupa cum urmeaza:


Semestrul I
Cursuri – luni, 16 septembrie 2013 – vineri, 20 decembrie 2013
In perioada 2 - 10 noiembrie 2013,  clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar sunt in vacanta


Vacanta de iarna – sambata, 21 decembrie 2013 – duminica, 5 ianuarie 2014


Cursuri – luni, 6 ianuarie 2014 – vineri, 31 ianuarie 2014


Vacanta intersemestriala – sambata, 1 februarie 2014 – duminica, 9 februarie 2014


Semestrul al II-lea
Cursuri – luni, 10 februarie 2014 – vineri, 11 aprilie 2014


Vacanta de primavara – sambata, 12 aprilie 2014 –  marti, 22 aprilie 2014


Cursuri – miercuri, 23 aprilie 2014 – vineri, 20 iunie 2014


Vacanta de vara – sambata, 21 iunie 2014 – duminica, 14 septembrie 2014


Una dintre noutatile pe care actul normativ o introduce este impartirea, in mod aproximativ egal, a celor doua semestre. In acest fel, se poate realiza un echilibru intre timpul alocat studiului si acela alocat asimilarii invatarii si perioadei de odihna.


In plus, conform documentului mentionat, o modificare majora consta in acordarea elevilor unei zile libere in plus. Mai precis, MEN a decis sa acorde cadrelor didactice si elevilor inca o zi libera pentru perioada sarbatorilor pascale, respectiv ziua de marti, 22 aprilie 2014.


Ce mai prevede actul normativ?
Pentru clasele terminale din invatamantul liceal, anul scolar are 37 de saptamani, din care durata cursurilor este de 33 de saptamani, 4 saptamani fiind dedicate desfasurarii examenului national de bacalaureat. Cursurile claselor terminale se incheie in data de 30 mai 2014.


In ceea ce priveste clasa a VIII-a, anul scolar are 36 de saptamani din care durata cursurilor este de 35 de saptamani, o saptamana fiind dedicata desfasurarii evaluarii nationale. Cursurile claselor a VIII-a se incheie in data de 13 iunie 2014.


Pentru invatamantul special - clasele a IX-a - a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologica, durata cursurilor este de 37 de saptamani, insumand 181 de zile.


Potrivit documentului citat, saptamana 7–11 aprilie 2014 din semestrul al doilea este saptamana dedicata activitatilor extracurriculare si extrascolare, in cadrul programului numit "Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!", avand un orar specific.

Tipurile de activitati care se organizeaza in saptamana mentionata, modalitatile de organizare si responsabilitatile se stabilesc conform unei metodologii prestabilite, pe care o puteti consulta in fisierul atasat.

__________________________________________________________________________ 

Ordin de ministru - structura_an_scolar_2013_2014.pdf (237.71 kb)

Calendarul Scolar 2013 - 2014.jpg (453.27 kb)

 

 

Tags:

General | Ştiri din clasa mea