PORTOCALA MECANICA- ANTHONY BURGESS

by Ionescu Cristina S, octombrie 26 2013 22:35

                                                 

 

       "Ei, şi care va fi să fie mişcarea?"

  În jurul acestui gând, care-l macină pe Alex, protagonistul şi naratorul nostru, se va construi acţiunea cărţii.

   Romanul este structurat în trei părti, fiecare a câte şapte capitole, scris sub forma de jurnal, toate gandurile si remărcile aparţinândui "găşkarului" Alex. Acţiunea acestuia îşi are originea într-o întamplare tragica petrecuta autorului, care l-a lăsat văduv.

 Pâna să ne aventurăm în vârtejul contruit de Burgess, să ne lămurim personajele. Îl avem pe Alex, cum am spus şi mai sus, personajul principal, care-şi povesteste o perioadă aproximativ de 3 ani din viaţa  (de la 15 la 18 ani). De precizat e că el iubeşte muzica clasică în special compoziţiile lui Beethoven, Händel şi Mozart. Asa se face că în mintea lui va răsuna mereu Oda Bucuriei. Îşi atribuie statutul de lider a găştii formate din el, bineînteles, Moho( "care era chiar mohorât" ), Pete şi Georgie. Aceştia trei se întalneau în principal seara, la Lactobarul Korova dupa care îşi umpleau timpul până la dimineţă cu diferite mărunţişuri: tolkafteau vreun babalîc în vreo alee alegându-se cu banii; jucau rolul bunului samaritean făcând cinste unor bătrane din tăieţeii( banii) lor; mai mergea si câte o magazino-krasteală; clasicul viol aplicat vreunei "dievuşke" , ş.a.m.d.

   Toate bune şi frumoase până când Alex este tradat de camarazii lui în timpul unui jaf care se soldează şi cu un deces; urmarea: va petrece vreo doi ani în puşcarie. De aici va fi recrutat pe post de cobai în cadrul unui experiment care are la bază "Recuperarea Caracterelor Criminale". Aici Umilul Nostru Povestitor va trece prin suferinţe groaznice, sponsorizate de Guvern, legat si obligat să urmăreasa timp de 2 saptămâni filme cu cele mai "horrorshow"  secvenţe înregistrate vreodata în istorie: de la persecuţiile japonezilor şi germanilor până la violenţele de pe străzi.

În acest timp puterea de decizie dintre bine şi rău a lui Alex a fost pur si simplu neutralizată, aceasta fiind înlocuită cu dureri, ameţeli şi stări de vomă pentru gândurile care aveau la bază violenţă.

 Eliberat în societate, părasit de Ta si Ma în favoarea unui strain, ajunge după o bumbaceala din partea politiei într-o casa pe care acum ceva timp chiar el o vandalizase cu gaskarii lui. Aici locuia un scriitor care pe vremea ceea scria la "Portocala mecanica" împreuna cu soţia lui. Acum era doar el, soţia decedase din cauza şocului. F. Alexander, scriitorul, la început îl îngrijeşte dar plănuieşte să-l facă mascota partidului din care face parte. Alex trece prin o perioadă dificilă şi ajunge să se arunce pe geam, însă căderea nu i-a fost fatală, iar recuperarea va fi una rapidă.

   Peste câteva zile, săptamâni, Alex ne arată noua lui banda cu care şi-a reluat obiceiurile, dar nu trece mult şi maturitatea îsi face apariţia, îndemnându-l la seriozitate şi  gândul întemeierii unei familii îl roade din ce în ce mai des. 

    Cartea, fiind o pledoarie contra violenţei a fost sursă de inspiraţie pentru Stanley Kubrick, regizorul filmului care a preluat numele romanului.

  

 

 

Tags:

Pagini de şcoală