Categorie: Biografii, memorii, jurnale

Salbaticie | Cheryl Strayed, pdf, ebook, epub, pret si librarii

Un film de succes cu Reese Witherspoon in rolul principal.”Spectaculos….Captivant…..O poveste de aventuri care iti taie respiratia si o meditatie profunda despre natura durerii si supravietuire….Un triumf al omului si al literaturii.”Dani Shapiro, New York Times Book Review

Jimi Hendrix: De la zero | Jimi Hendrix, pdf, ebook, epub, pret si librarii

DEŞI A PETRECUT DOAR PATRU ANI ÎN LUMINILE REFLECTOARELOR, impactul puternic şi originalitatea muzicii lui Jimi Hendrix l-au pus pentru totdeauna între uriaşii muzicii. Modest şi cât se poate de rezervat, a fost învăluit de controverse din momentul în care a ajuns în atenţia opiniei publice şi, cu timpul, misterul nu a făcut decât să sporească. S-au scris multe despre el, de către admiratori şi critici. Însă şi-a lăsat în urmă şi propria relatare în interviuri, scrieri, poezii, jurnale şi chiar şi în cele spuse pe scenă între cântece. De la zero pune toate aceste elemente cap la cap. Rezultatul este intim, amuzant şi poetic – o carte de memorii care spune pentru prima dată povestea lui Jimi aşa cum doar el o putea spune. De la zero îl arată pe chitarist ca fiind articulat şi de o înţelepciune intuitivă… Ce străbate din fiecare pagină este un om cât se poate de viu. MOJO O privire personală în gândurile muzicianului… pasionant. Wall Street Journal O comoară poetică… fiecare pagină e un dar făcut imaginaţiei. De la zero este o uşă către mintea lui. examiner.comÎi aud vocea în timp ce citesc.LEON HENDRIX

Intre paduri si ape | Patrick Leigh Fermor, pdf, ebook, epub, pret si librarii

La mijlocul anilor ’30, Paddy, un tânăr cultivat, nonconformist şi aventurier, renunţă pentru o vreme la studii şi porneşte într-o călătorie la pas prin Europa, din Olanda până la Constantinopol. Iar după patruzeci de ani Patrick (Paddy) Leigh Fermor, consacrat deja ca unul dintre cei mai mari stilişti ai literaturii secolului XX, aşterne pe hârtie această odisee de tinereţe inspirându-se din însemnările de pe drum şi lăsându-se purtat de caleidoscopul amintirilor. Între păduri şi ape este povestea călătoriei de la graniţa austriacă până la Porţile de Fier, printr-o Europă Centrală ce sfidează trecerea timpului şi semnele de rău augur ale istoriei. În inima ei, Transilvania interbelică văzută prin ochii drumeţului străin ne pare astăzi un tărâm îndepărtat, desprins din legendă şi mit. În păduri lumina şi penumbra au nuanţe nesfârşite, munţii ascund unghere pline de mister, conacele păstrează pitorescul vechii nobilimi, iar satele îşi etalează în tihnă tradiţiile. Şi, mai presus de toate, diversi¬tatea oamenilor nu împiedică ospitalitatea, prietenia şi chiar dragostea, notele dominante ale acestor pagini de neuitat.„Patrick Leigh Fermor nu poate fi numit pur şi simplu autor de memorii de călătorie; ar însemna prea puţin. Este un artizan de esenţe divine ireductibile, şi fiecare frază a lui pare să locuiască într-o capsulă a timpului.“ (Robert KAPLAN, autorul cărţii În umbra Europei)Văzându-mă încurcat, un vecin mi-a spus cu ce să încep: mai întâi, trebuia să beau păhărelul cu rachiu; apoi să mănânc linguriţa de dulceaţă delicioasă din petale de trandafiri care era pregătită pe o farfuriuţă de sticlă, apoi să beau o jumătate de pahar de apă; şi, în sfârşit, să sorb din degetarul cu cafea densă şi fierbinte vârât într-un suport filigranat. Ritualul trebuia încheiat golind paharul şi primind tutun, în acest caz o ţigară aromată răsucită de mână chiar pe insulă. Între timp, bătrânii stăteau în tăcere şi zâmbeau, oftând din vreme-n vreme, adresându-mi câte-un cuvânt prietenos într-o română aparent stricată; doctorul spusese că pe uscat accentul şi stilul lor stârneau amuzamentul. Între ei vorbeau în turcă, limbă pe care n-o mai auzisem niciodată…La Editura Humanitas este în pregătire şi volumul care cuprinde cea de-a treia şi ultima parte a acestei Mari Călătorii, cum o numea autorul: Drum întrerupt: de la Porţile de Fier până la Muntele Athos.

Corespondenta Freud – Jung | C.G. Jung, Sigmund Freud, pdf, ebook, epub, pret si librarii

Prezenta corespondenţă urma să fie publicată, conform unei dispoziţii a lui C.G. Jung, abia în anul 1991, în orice caz, nu înainte de 1981. Până atunci, ‘atât Freud, cât şi eu vom fi personalităţi ‘istorice’, iar necesara distanţă faţă de evenimente va fi probabil atinsă’, considera el. În anul 1906, când a debutat corespondenţa lor, Sigmund Freud (1856-1939) publicase deja două scrieri revoluţionare, la trecerea dintre secole – ‘Interpretarea viselor’ şi ‘Trei eseuri asupra teoriei sexualităţii’, iar Carl Gustav Jung (1875-1961) era un om de ştiinţă promiţător, medic la prestigioasa Clinică Universitară de Psihiatrie de lângă Zürich unde, sub conducerea lui Eugen Bleuler, se discutau şi se aplicau deja descoperirile lui Freud. Din acest motiv, schimbul de scrisori al celor doi conţine un inepuizabil material inedit privitor la apariţia unor însemnate concepte de bază ale psihanalizei teoretizate de Freud şi la începuturile cercetării lui Jung, în sfera miturilor, precum şi comentarii edificatoare asupra lucrărilor capitale pe care le pregăteau cei doi corespondenţi la vremea aceea. Pe de altă parte, avem ocazia de a studia pas cu pas evoluţia legendarului conflict dintre cei doi şi de a ne forma o judecată proprie asupra cauzelor sale. Germenii disputei, deşi multă vreme tăgăduiţi de către ambii corespondenţi, se găsesc deja în primele scrisori. Corespondenţa, întinsă pe parcursul a opt ani (1906-1914), documentează de asemenea faza de consolidare a noii discipline, în care psihanaliza începea să se extindă geografic, organizatoric şi publicistic (prin apariţia şi activitatea filialelor Asociaţiei Internaţionale de Psihanaliză) şi, mai mult de-atât, pornind din domeniul cercetării nevrozei, să cucerească noi teritorii, cum ar fi arheologia, studierea miturilor şi simbolurilor, teoria literaturii.

Batranetea ucenicului alchimist | Octavian Soviany, pdf, ebook, epub, pret si librarii

“Am trăit și am scris, am scris și am trăit… Viaţa poate fi frumoasă și la 60 de ani. Poate că în acești 60 de ani, aș fi putut să fiu mai atent cu cei din jurul meu, dar scrisul e un meșteșug care te obligă să te adâncești în tine și să devii puţin egoist. Cred că n-am fost nici un tată prea bun, deși am cu copiii mei relaţii excelente. Sunt sigur că am pierdut mult timp bătând cârciumile, nu neapărat în căutarea unor personaje. M-aș fi putut ruga mai mult și chiar aș fi putut citi mai mult. Oricum, dacă e să ne raportăm la reprezentările curente, în plan uman, existenţa mea a fost mai curând un eșec. Iată-mă la 60 de ani, interpretând perfect partitura ratatului din punct de vedere social: n-am casă, mașină, conturi la bancă (dar am datorii), mai nou – n-am nici măcar job, posed în schimb o solidă reputaţie de alcoolic.” – (Octavian Soviany)Pentru fiecare poet există o problemă: trebuie să-și definească teritoriul, să-și spună așa: care sunt lucrurile pe care le pot scrie numai eu? Și dacă reușești să descoperi aceste lucruri pe care le poţi scrie numai tu, înseamnă că ai o șansă de a face cu adevărat poezie. Și mai e o chestie. Am descoperit că textele, și nu neapărat poezia, se fac de obicei singure. Dar trebuie să ai răbdare. Se poate întâmpla să treacă luni de zile până când, într-un text oarecare, există un cuvânt care nu-ţi place și tot cauţi să-l înlocuiești cu ceva și poate să treacă foarte mult timp până când descoperi cuvântul care trebuie acolo. Iar atunci când nu lași textul să se facă singur, şi încerci să-l faci tu, îl strici.